background image

Nuorille

Ennen hatkaa

Tällä sivulla: Vaihtoehtoja hatkaamiselle  – Hatkaamisen riskitOikeudet ja oikeusturvakeinotJos olet päättänyt hatkata

Kun ympäröivä maailma ahdistaa ja seinät kaatuvat päälle, hatkaaminen voi hetkellisesti tuntua ainoalta ratkaisulta vaikeaan tilanteeseen. Sinusta voi tuntua siltä, ettei kukaan kuule tai ymmärrä. Ehkä kaipaat vapautta, aikaa kavereiden kanssa tai helpotusta sietämättömältä tuntuvaan tilanteeseen laitoksessa. Ehkä joku painostaa tai houkuttelee sinua lähtemään.

 

Vaihtoehtoja hatkaamiselle

Hatkaaminen on usein vain väliaikainen pakokeino – eikä se välttämättä tuo toivottua helpotusta. 

Puhuminen voi auttaa: Henkilö, jolle voit puhua, voi olla laitoksen ohjaaja, sosiaalityöntekijä, ystävä tai muu läheinen. Saatat tuntea olosi epämukavaksi tai ajatella, että muut ovat kiireisiä. Mieti kuitenkin, miten he reagoisivat, jos tietäisivät, mitä käyt juuri nyt läpi. Jos sinusta tuntuu, ettei kukaan kuuntele, löydät auttavia tahoja täältä.

Aseta itsesi etusijalle: Saatat tuntea monenlaisia erittäin voimakkaita tunteita. Näihin tunteisiin voi kuulua esimerkiksi syyllisyys tai huoli muista ihmisistä. Yritä olla syyttämättä itseäsi ja anna itsellesi aikaa selvittää, mikä on parasta sinulle ja hyvinvoinnillesi.

Mieti, miksi haluat lähteä: Sinulla voi olla paljon meneillään ja saatat tuntea, ettet selviydy. Tai ehkä elämässäsi on yksi ongelma, joka on niin suuri, että se vaikuttaa kaikkeen muuhun. Jos jokin yksi asia vaikuttaa kaikkeen muuhun, yritä tarttua siihen. Se ei ehkä korjaa kaikkea, mutta se voisi auttaa tuntemaan, että hallitset asioita.

Mieti, mitä tarvitset: Mikä auttaisi sinua nyt? Mikä muuttuisi ihanteellisessa maailmassa? Se voi olla vain lyhytaikainen tai yksittäinen askel kohti jotain muuta. Sinulla ei ehkä vielä ole vastauksia, mutta saatat saada uusia ajatuksia tai ideoita, kun pohdit hetken aikaa, mitä haluat.

Muista, ettei ole liian myöhäistä: Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta tulevaisuuteen voi aina vaikuttaa. Asiat voivat mennä niin huonosti, että sinusta tuntuu, että ainoa vaihtoehto on lähteä tai tehdä jotain muuta vaarallista. Luet tätä kriittisessä vaiheessa, joten sinun on tärkeää tietää, että et ole yksin ja apua on saatavilla juuri sinulle. Olet arvokas.

 

Jos tarvitset apua, voit olla yhteydessä näihin tahoihin:

Lisää avuntarjoajia löydät täältä.

content image
content image
content image

Hatkaamisen riskit

Usein nuoret hatkaavat paetakseen haastavaa tilannetta. Joskus hatkaaminen voi kuitenkin viedä pahempaan tilanteeseen. On tärkeää muistaa, että apua on saatavissa ennen hatkaa ja sen aikana. Erilaisia hatkaamiseen liittyviä riskejä on lukuisia. Hatkassa olleet nuoret ovat kertoneet kohdanneensa paljon esimerkiksi seuraavia asioita:

Päihteet: Vältä päihteiden käyttöä. Vaikka päihteet voivat tuoda hetken helpotusta, ja ne voivat tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta, päihteiden vaikutuksen alaisena voi olla turvattomampaa. Esimerkiksi riski joutua tapaturmiin, rikoksen ja hyväksikäytön uhriksi kasvaa päihtyneenä. Lisäksi päihteiden käyttö aiheuttaa riippuvuutta, terveysongelmia tai jopa yliannostuksen.

Väkivalta: Hatkassa on vaikeaa tietää, kehen voi luottaa. Huonosti tuntemien ihmisten porukkaan liittyminen tai mukaan lähteminen voi tuntua houkuttelevalta, mutta joskus he voivat olla vaarallisia. On tärkeää olla tietoinen ympäristöstään ja välttää tilanteita, jotka ovat vaarallisia. Fyysinen, seksuaalinen ja henkinen väkivalta on yleistä hatkassa.

Seksuaalinen väkivalta: Hatkassa olevilla nuorilla on suuri riski joutua seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Seksuaalista väkivaltaa on esimerkiksi houkuttelu seksuaalisiin tekoihin vastikkeellisesti eli rahaa, päihteitä tai majapaikkaa vastaan. Seksuaalinen väkivalta on aina rikos ja se vaikuttaa nuoren kasvuun ja kehitykseen haitallisesti.

Rikokset: Hatkassa voi nähdä rikoksia, tehdä itse rikoksia tai joutua rikosten uhriksi. Rikoksia voi päätyä tekemään esimerkiksi saadakseen rahaa elämiseen tai joku voi pakottaa tekemään rikoksia vastineeksi esimerkiksi yöpaikasta. Vaikka nuori tekisi rikoksia oman selviytymisen takia, niillä voi olla vakavia seurauksia.

Lääkkeet: Ilman välttämättömiä lääkkeitä jääminen voi johtaa vakaviin terveysongelmiin ja pahentaa sairauksia. Lääkkeiden puute voi johtaa myös arvaamattomiin seurauksiin esimerkiksi silloin, jos lääkkeiden lopettaminen yhdistyy päihteiden käyttöön.

Itsetuhoisuus: Hatkassa oleminen altistaa helposti tilanteille, jotka voivat lisätä toivottomuutta ja itsetuhoisia ajatuksia. Itsensä satuttaminen voi tuntua helpottavalta esimerkiksi tunteiden käsittelyssä, mutta myös muita keinoja on saatavilla. Kerro ajatuksistasi jollekin turvalliselle aikuiselle tai ystävälle.

Painostaminen, uhkailu, hyväksikäyttö ja pakottaminen: Valitettavasti Suomessa on paljon aikuisia, jotka ovat valmiita käyttämään hyväksi hatkassa olevia nuoria. Aikuiset voivat käyttää hyväksi hatkassa olevia nuoria tarjoamalla heille yöpaikan tai ruokaa ja vaatimalla jotain vastineeksi. Painostaminen, uhkailu, hyväksikäyttö ja pakottaminen voivat tapahtua hyvin erilaisin tavoin, ja niitä voivat tehdä myös ihmiset, jotka ovat ensin vaikuttaneet mukavilta.

Houkuttelu: Netissä ihmiset voivat esittää olevansa jotain muuta kuin ovat. Aikuiset saattavat houkutella nuoria hatkaamaan esimerkiksi lupaamalla erilaisia asioita tai esittämällä välittävänsä. Tällaisiin tilanteisiin tulee aina suhtautua varauksella, koska alaikäisen houkuttelu on vakava teko ja voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Sairastuminen: Hatkassa ollessa ei ole välttämättä mahdollisuutta perustarpeisiin, kuten ruokaan, lämpimään yöpaikkaan tai hygieniatuotteisiin. Näiden puute voi johtaa sairastumisiin.

Et ole yksin – apua on saatavilla.

Hatkaaminen saattaa tuntua ainoalta keinolta päästä pois vaikeasta tilanteesta. Mutta kuten olet lukenut, hatkaamiseen liittyy monia lyhyt- ja pitkäkestoisia riskejä. Et kuitenkaan ole yksin ja apua on saatavilla. Tutustu apua tarjoaviin palveluihin täällä.

Muista, että jokainen askel eteenpäin on voitto, ja pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus. Sinulla on oikeus turvaan, terveyteen ja onnellisuuteen. Älä jää yksin, vaan hae rohkeasti apua.

content image
content image
content image

Oikeudet ja oikeusturvakeinot

Oletko koskaan miettinyt, mitä oikeuksia sinulla on sijaishuollossa asuessasi? Sekä kansainvälinen Lapsen oikeuksien sopimus että Suomen lastensuojelulaki on tehty turvaamaan sinun oikeutesi. Molemmat korostavat, että jokaisella alle 18-vuotiaalla on oikeus turvalliseen ja hyvinvoivaan elämään.

Oikeus turvallisuuteen

Sinulla on oikeus elää turvallisessa ympäristössä, jossa kukaan ei saa satuttaa sinua. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun pitäisi voida luottaa siihen, että olet turvassa lastensuojelulaitoksessa, koulussa ja vapaa-ajalla. Kukaan ei saa kohdella sinua väkivaltaisesti tai pelotella sinua.

Oikeus hyvinvointiin ja hoivaan

Sinulla on oikeus saada tarvitsemasi hoito ja huolenpito. Tämä sisältää esim. ruoan, vaatteet ja terveydenhuollon, mutta myös henkisen tuen ja kannustuksen. Jos koet olosi huonoksi tai tarvitset apua, sinulla on oikeus saada tukea.

Oikeus kehittyä ja kasvaa

Sinulla on oikeus oppia, kasvaa ja kehittyä. Tämä tarkoittaa oikeutta koulutukseen ja mahdollisuutta osallistua harrastuksiin tai muihin toimintoihin, jotka auttavat sinua kehittymään ja tuntemaan itsesi onnelliseksi.

Oikeus tulla kuulluksi

Sinulla on oikeus ilmaista mielipiteesi ja tulla kuulluksi asioissa, jotka koskevat sinua. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun mielipiteesi pitäisi vaikuttaa päätöksiin, jotka koskevat esimerkiksi sinun lastensuojelun asiakkuuttasi, hoitoasi tai koulunkäyntiäsi.

Oikeus erityiseen suojeluun ja tukeen

Sinulla on oikeus saada erityistä suojelua ja tukea. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi lisätukea koulussa tai erityisiä palveluita, jotka auttavat sinua selviytymään arjessa.

 

Mitä tehdä, jos oikeudet eivät toteudu?

Jos koet, ettei oikeuksiasi kunnioiteta, voit hakea apua. 

  • Juttele ensin laitoksen ohjaajille tai omalle sosiaalityöntekijällesi. Heidän tehtävänsä on auttaa sinua.
  • Jos et saa apua, voit puhua heidän esihenkilöilleen eli lastensuojelulaitoksen johtajalle tai johtavalle sosiaalityöntekijälle.
  • Jos keskustelut eivät auta, voit olla yhteydessä alueesi sosiaaliasiavastaavaan tai tehdä kantelun. Kantelun voi tehdä aluehallintovirastoon tai eduskunnan oikeusasiamiehelle.
  • Omiin oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä somessa auttaa LakiApuu.

Löydät tietoja avun hakemiseen täältä.

content image
content image
content image

Jos olet päättänyt hatkata

Hatkaaminen ei ole koskaan täysin turvallista. Jos mikään muu vaihtoehto ei tunnu mahdolliselta ja olet päättänyt hatkata, varmista, että sinulla on mukana kaikki, mitä saatat tarvita pysyäksesi niin turvassa kuin mahdollista. 

Mieti tarkkaan, minne olet menossa ja miten pääset sinne – oletko turvassa matkalla? Onko sinulla mukana kaikki, mitä saatat tarvita? Jos olet ehdottomasti lähdössä, muista tärkeät asiat, kuten lämpimät vaatteet, lääkkeet, ruoka, juoma, rahat ja puhelimen laturi.

Jos voit mennä turvalliseen paikkaan, kuten ystävän tai sukulaisen luokse, se on todennäköisesti paras vaihtoehto. Jos tällaista vaihtoehtoa ei ole, yritä mennä jonnekin, mistä saat suojaa, kuten Nuorten turvataloon tai Turvakotiin, joissa on myös ihmisiä ympärillä. Ethän jää yksin.

Opettele ulkoa tai kirjoita ylös tärkeät puhelinnumerot siltä varalta, että puhelimesi katoaa tai akku loppuu ja sinun täytyy ottaa yhteyttä johonkuhun kiireellisesti.

Saatat sulkea puhelimesi, jotta ihmiset eivät soittaisi sinulle. Voi kuitenkin olla hyvä idea kytkeä puhelin päälle tai kirjautua someen, sillä saatat saada rauhoittavan viestin perheeltäsi tai joltain muulta, joka ymmärtää tilanteesi.

Vältä aina liftaamista tai tuntemattoman auton kyytiin menemistä. Se voi olla erittäin vaarallista. Et tiedä, keitä he ovat tai minne he saattavat viedä sinut.

Varmista, että tunnet alueen, minne olet menossa. Jos päädyt alueelle, jota et tunne, yritä selvittää turvalliset paikat kysymällä esimerkiksi supermarketista, juna-asemalta tai ostarin infosta.

Jos olet jo kadulla, yritä aina pysyä julkisilla, hyvin valaistuilla alueilla. Pysy vain paikoissa, joissa tunnet olevasi turvassa ja voivasi luottaa ihmisiin. Muista, että jos joku on mukava tai flirttailee kanssasi, hän saattaa haluta sinulta jotain vastineeksi myöhemmin. Jos huomaat olevasi tilanteessa tai paikassa, jossa ei ole paljon ihmisiä tai on ihmisiä, jotka saavat sinut tuntemaan olosi turvattomaksi, voit soittaa lastensuojelulaitokseesi tai poliisille ja he voivat tulla hakemaan sinut. Et ole vaikeuksissa, jos soitat heille. Turvallisuutesi on tärkeintä.

Muista, että sinun turvallisuutesi on kaikkein tärkein asia.

Jos tarvitset apua, muista, että on olemassa palveluita, joissa sinua kuunnellaan sekä autetaan toimimaan turvallisemmin ja löytämään paikkoja, joissa voit yöpyä turvassa. Joistain palveluista voit saada apua ilman, että kerrot omaa nimeäsi tai olinpaikkaasi. Tutustu palveluihin täällä.

Ennen kuin teet päätöksen lähteä, mieti hetki myös niitä ihmisiä, jotka välittävät sinusta. Heidänkin elämänsä menee sekaisin hatkaamisestasi ja siihen liittyvästä huolesta. Hekin saattavat tuntea olonsa todella huonoksi. Tämä on esimerkki siitä, miten yksi päätös voi vaikuttaa moniin asioihin ja ihmisiin.

content image
content image
content image

Käytämme evästeitä analytiikkatarkoituksiin. Lue lisää: Tietosuojaseloste